• 47 31 50 66
Hjem/Tema
20200625_092836

Fra fjord til bord

Jeg har beskrevet prosessen - røyking av laks tidligere, men har lyst til å "oppfriske" den med ny erfaring og noen ferske bilder. Sjølaksefiske er en spennende sommeraktivitet. Det blir som regel noen laks, og av dette skal noe grilles, noe blir suppe, noe havner i frysen og et par tre laks av passe størrelse blir til røykalaks. Den oppgaven har jeg fått. Etter en del prøving og feiling har man endt opp med en variant hvor konsistensen er passe "fast" med en frisk gyllen farge. Salting, temperatur og luftfuktighet både under tørke - og røykeprosessen treffer noe ulikt ut fra laksens størrelse - noe som gjør at smaken blir litt forskjellig. Det har sin sjarm det også. De årene det har vært "happenings" med familie og venner, har noen hele sider kunnet legges på et koldtbord. Ellers er det blitt favorittpålegget gjennom vinteren.  

2020-06-26
Røykakjøtt1_500x375

Foredling av mat

Januar er tiden for å henge reinkjøtt ut for tørking. Normalt røykes kjøtt på seinhøsten, men ikke greitt å rekke alt når man ikke jobber lengere, så det ble gjort først nå. Helgens mildvær var dessuten perfekt til det formålet.

2017-01-29
Reinshjerter i tørkeburet

Tørkede reinsherter

Tørkede reinshjerter er absolutt en favoritt når det gjelder spekemat. Like over jul er tiden inne for å salte og henge disse for tørk. Kulda sprenger ut kjøttet, og gir en fin konsistens. I motsetning til spekepølse er det lite fett i denne varianten, og smaker i tillegg helt fortreffelig.

 

2015-01-23
Fyr i røykeriet

Røyking av kjøtt og fisk

Sommeren 2013 fikk vi bygget et røykeri hjemme i Hamnbuktveien. Røyking av laks, reinkjøtt og lammelår er forsøkt med utmerket resultat. Historien om bygging av røykeriet er beskrevet i en egen artikkel - her er noen bilder fra selve røykeprosessen.

 

 

2014-11-23
Rakfisken er rød og fin i fisken etter 4 måneder i saltlake

Rakfisk - en sann favoritt

En god rakfisk skal ikke være for salt og den skal ikke lukte for mye. En renset fisk skal lukte mildt og behagelig. For mye saltsmak tar over rakfisksmaken. Konsistensen må gjerne være fast, og er fisken fortsatt rød i kjøttet ser den ekstra delikat ut. Så er det å få den akkurat sånn...

2014-11-22
2013-Per storlaks

Røykeri i Hamnbuktveien

En av aktivitetene til vanns, er laksefiske på Drageide. Kate har en eiendom med lakseplass - omlag 10 minutter med båt fra Hamnbukt. Tradisjonen med laksefiske med garn i sjøen, kommer fra hennes besteforeldre, som før krigen bodde på denne plassen, og levde av småbruk og fiske. Hennes far, før henne, opprettholdt tradisjonen, og ansvaret for å følge opp tar hun som en glede og utfordring.

Fisket pågår i juni - og redskapen er en toveis kilnot. Her høstes det kun til eget bruk, og deles villig med de som har lyst å være med på fisket.

Web levert av CustomPublish AS