• 47 31 50 66
Hjem/Tema
Fyr i røykeriet

Røyking av kjøtt og fisk

Sommeren 2013 fikk vi bygget et røykeri hjemme i Hamnbuktveien. Røyking av laks, reinkjøtt og lammelår er forsøkt med utmerket resultat. Historien om bygging av røykeriet er beskrevet i en egen artikkel - her er noen bilder fra selve røykeprosessen.

 

 

Salting av reinhjerter.jpg

Reinkjøtt egner seg godt til røyking. Her er plomme av reinsteik, lagt for salting. Reinkjøttet tar fort til seg salt, så det holder med noen timer i grovsalt.

Fortørking av kjøtt og fisk.jpg

Tørking før røyking er en viktig suksessfaktor. Særlig laksen må få tørke en tid, for at den skal ta til seg røyk. Er laksen feit, er det ekstra viktig med flere dager til tørking. Det er selvsagt viktig at fluer ikke får komme til, så her gjør et gammelt godt reingjort hundebur med selvsydd netting nytten.

Fyr i røykeriet.jpg

Før røykeprosessen kan starte må det ryes opp i røykeriet. Denne ovnen er murt opp av teglstein, med ei ovnsdør fra Jøtul 602 - forøvrig gitt av en Emil Helgesen - en kollega som desverre har gått bort. Han skaffet også røret som ligger under bakken for å sikre at røyken avkjøles før den når røykhuset.

Spon av older.jpg

Einar har levert spon av older. Der har etterhvert blitt det brennstoffet som gir den beste smaken - samtidig som fisken ikke blir sort, som den kan bli med fuktige einer. Det er viktig å mate jevnt og trutt - og gjerne kvele flammene med en steinhelle over bålet.

Bokna lammelår og laks til røyk.jpg

Da er alt klart. I røykeburet henger storlaksen, et bokna lammelår og reinkjøtt. Kjøttet ligger på rister (fra et gammelt kjøleskap), mens kjøttet henger fritt i røykhuset.

Web levert av CustomPublish AS