• 47 31 50 66
RAKFISK PÅ GLASS

Rakfiskekspedisjon 2021

Årets rakfiskekspedisjon ble lagt til Laksefjordvidda for å søke etter de aller beste ørretter og røyer til raking. Med på laget var kompisene Trond Østgård og Svein Idar Paulsen. Begge er meget habile fiskere innenfor fiskeslag, som laks, kveite, kongekrabbe, reker og ikke minst ørret og røye. 

Rakfisk sløyer
Sløying og vasking av fisk
received_159218152897219
Trond og Per
received_807189143329437
Trond og Svein idar
received_153528910234425
Trond
received_157739573151380
Per og Svein Idar
received_242800871026434
Rene Norgesglass
RAKFISK PÅ GLASS
Fisk til raking i eget kjøleskap

Tross timer og mil på hjul, var logistikken enkel med bilvei frem til telt - og båtplass. Været var fantastisk med behagelig temperatur og noe vind, som holdt mygg og knott på behørlig avstand. Telt og utstyr ble rigget i en fei og en iskald pils roet fiskeiveren til et anstendig nivå hvor planer for garnbruk ble lagt. Garnbruket var av ymse kvalitet, men ble satt ut fra båt med iver og kløkt etterfulgt av "tvi og tilrop om godt fiske"! Deretter bars det tilbake til teltleiren hvor Trond serverte ferdig dandert rakfisk av flott kvalitet fra fjorårets opplag. Med godt drikke til, ble et vell av fiske - og jakthistorier fortalt med humør og innlevelse - "det gode liv".

Etter en god natts søvn, var vi litt rådville hvordan dagen skulle gripes an. Værvarslet bar bud om regn og vi ble enige om å rive telt og pakke utstyr før garna ble trukket. Det viste seg å være en klok beslutning av flere grunner. De fleste garna hadde allerede begynt å gro. Dersom de skulle nyttes et døgn til, måtte de vaskes før bruk. Svein Idar hadde både vaskestamp og pulver i bakhånd.

Resultatet var meget beskjedent fra de første trukne garna, men da vi kom til "Steinvikodden" var gårdagens formaninger bønnhørt. Rikelig med røyer og ørretter av fin størrelse kunne plukkes ut av garna, som her var mindre utsatt for groe. Tilbake til båtplassen ble bord, kar, kniver, børster og grovsalt rigget til. Etter hvert som sløyinga skred frem, ble gliset bredere og bredere, hvor fisk etter fisk i ulike størrelser ble avdekket med "knaillraud" fiskekjøtt av beste kvalitet.

Etter en "streng" selektering, ble de minste sortert til steikfisk, mens fisk til rak ble fylt i en rørslig plastkasse. Etter at båten var behørlig stroppet til henger, øste regnværet ned. Bedre timing kunne det ikke bli. Tidlig neste dag ble fisken skyllet, børstet med skånsom hånd og deretter puttet i nyvasket Norgesglass med lake. No blir det noen spennende uker fremover, hvor temperatur stabiliseres og overvåkes behørlig for å oppnå en god rakeprosess.

Web levert av CustomPublish AS