• 47 31 50 66
Hjem/Firbente venner

Litt om Brophys Absolute Power

Som tidligere nevnt er Brenna et resultat av en ”søskenbarnparring” og således var det påkrevet å finne en kombinasjon, som på den ene siden hadde en lav innavlsgrad og på den annen side hadde noen møtepunkter til Brennas linjer som kunne videreføres. Etter lengre tids vurdering falt valget på Skard, som har sine fars aner fra Brophys kennel i USA.

Basert på inntrykk fra Roy Robertsen og hans reisefølge i USA i 2001 vil jeg en kort informasjon om bakgrunnen til Brophys Absolute Power eller Clint som han til daglig ble kalt. Roy forteller at hensikten med ”studieturen” var å bli kjent med og knytte kontakter til det amerikanske irsksettermiljøet. Intensjon var å importere hunder eller sæd som kunne bidra til å utvikle norske hunder på en positiv måte. Det Nasjonale Mesterskapet for Irsksetter ble nyttet som arena for å observere hundene nærmere.

Ken Ruff er oppdretter av amerikanske irsksettere i sin kennel Brophys. Dette er irsksettere som er organisert i Irish Setter Club of America (ISCA) og således medlem av American Kennel Club. Dette er renrasete og homogene irsksettere avlet for jakt tilsvarende den ”klassiske” irsksetteren vi kjenner her hjemme. Ivor Glen Ruben er stamhunden til hans oppdrett. Hunden kan vise til en imponerende merittliste fra fuglehundprøver tilsvarende flere ganger jaktchampions. Den videre avl ble satt i et nøysomt system med et balansert linje – og utavlingsprogram med imponerende resultat.

Brophys Centerfielder er trippel jaktchampion og vinner av det Amerikanske Mesterskapet i 1990. Centerfielders aner ledet frem til flere jaktchampions og ble betraktet som den beste avlshunden i dens avlsperiode. Blant disse kjenner vi til avkommene Brophys Iowa Boy og Absolute Power (Clint) etter hans far-datter kombinasjon. Dette er hunder som er trippel jaktchampions og har preget avlen på en utmerket måte.

For uten Clints glimrende prestasjoner på fuglehundprøver, er han kjent ved sitt vennlige gemytt, kraftfulle søk og høy hodeføring. Hans pels er velutviklet og har en flott mørk ”kastanjerød” farge. Dette er egenskaper og funksjoner som vi kjenner igjen fra Skard, som er far til Brennas valpekull. Siden det meste av jakten skjer fra ”hesteryggen”, er fuglearbeidet ganske enkelt en stand. Jeger stiger ned fra hesten ved hundens stand og går opp fuglen selv. Her stilles det strenge krav til dressur hvorpå hunden skal forbli helt ”urørlig” i det fuglen(e) tar til vingene og bringes for skudd. Således foreligger det lite informasjon om hundens evne til å reise fugl siden dette ikke er en naturlig funksjon ved den amerikanske formen for fuglejakt. Imidlertid er Skard en djerv reiser og halen stivner vannrett ut i stand i motsetning til amerikanske irsksettere hvor den peker til værs.

Vel dette var en kort informasjon om Clint (Brophys Absolute Power) og om hans amerikanske bakgrunn. Roy sitter på en del materiale som kan utdype temaet ytterligere fra omtalte ”studietur”. Dette er filmklipp og egne uttrykk som han gjerne vil dele med meg. Med hans godkjennelse vil dette også være materiale som kan komme valpekjøperne til gode.

27.9.2010

Web levert av CustomPublish AS