• 47 31 50 66
Hjem/Naturopplevelser
Vieksa - Per redegjør i AK

Island - 2015

Denne våren var jeg så heldig å bli invitert til å dømme jaktprøve på Island. Invitasjonen kom fra mine meget gode venner Egill Bergman og hans kone Margret Kjartansdottir. At Petur Gudmundsson, også en meget god venn, skulle være meddommer var svært hyggelig og satte en ekstra spiss på oppholdet.

Som pensjonist har jeg jo rikelig med tid, og denne gang satte jeg av en uke til turen, og inviterte også Kate med som gjest hos Margret og Egill. Vi er nylig kommet hjem fra turen, og kan se tilbake på opplevelsesrike dager, der opplevelser med hunder, severdigheter og smakssanser er stimulert til det ytterste! Deler her noen bilder og opplevelser som jeg håper andre også får glede av.

Vieksa - jaktprøve AK.jpg

På prøvens første dag var været upåklagelig for denne årstiden, med sol og fin temperatur. Margret deltar med Von, i skarp konkurranse med hunder av ulike raser. Miljøet på Island er noe mindre enn i Norgen, men prestasjonene er på meget høyt nivå. Terrenget er åpent og med lite vegitasjon. Nærmest som å gå på en endeløs multemyr.

Vieksa - Per redegjør i AK.jpg

Språk kan være et problem når vi krysser landegrensene. Her gikk det fint med "militært-norsk". Nærmest alle deltagerne kommuniserte greit - og alle deler ivrig informasjon om det er noe som er uklart. I UK-partiet ble engelsk nyttet, siden få kunne norsk/dansk.

 

Vieksa - Egill og Margret.jpg

Her er våre verter - kjent fra flere besøk hos dem i Mosfellsbær, og deres reiser i Norge. Margret og Egill er usedvanlig gjestfrie og utmerkede guider. Vi er dem stor takk skyldig for et svært hyggelig opphold!

Vieksa - middag med Margrethe og hennes mann.jpg

Her i svært hyggelig selskap hos lederen av den Islandske irsksetterklubben - og hennes mann. Paret disket opp med fantastisk gravlaks til forrett og lammestek til hovedrett, og det ble en svært hyggelig aften. Også her er gjestfriheten stor - og vi følte oss hjertelig velkommen og ikke minst ble det interessante diskusjoner om både hund og kultur i de to landene.

Vieksa - blå lagune.jpg

Den blå lagune var en opplevelse jeg har fått med meg på tidligere besøk. Ikke mindre hyggelig å få et nytt besøk, og særlig for Kate som var på Island for første gang.

Vieksa - den blå lagune.jpg

Ingen sklier eller fasiliteter - kun varmt - blått - blått vann. Fantastisk deilig!

Vieksa - damer på tur.jpg

Søndag under VK blåste det 20 m/s - og 30 m/s i kastene. Margret og Kate fulgte partiet hele dagen - selv om det til tider var vansker med å stå på beina. Ser ut som de koste seg også, og det tror jeg de gjorde, de to som synes å ha funnet kjemien gjennom flere turer på egenhånd i løpet av uken.

Vieksa - Egill på kjøkkenet.jpg

Egill Bergmann er en mesterkokk. Sånn er det bare. Råvarene høster han gjennom hele året, og vi fikk gleden av å smake på flere retter av både kjøtt og fisk. Her har Egill tilberedt en gås. Det tok han ikke lang tid, og selv om jeg forsøkte å følge prosessen tror jeg det er lenge før jeg i trygg forvissing om at det har den fantastiske smaken, kan gjøre noe lignende.

Vieksa - helstekt gås.jpg

Etter et par timer var den på bordet - med en fantastisk saus av sopp, ost, sky av innmat - og jeg vet ikke hva. Smakte i allefall helt fantastisk!

Vieksa - helstekt ørret a-la Egill.jpg

Vi veier skjelden ørret vi får. Alle har nogenlunde samme størrelse - og det må mange til for å mette 4 personer som har gått i fjellet en hel dag. Egill hadde vært på beina i 9 timer, og jeg minst like lenge. Men vips, lå det en 2 kilos ørret på benken, klar for steking. Det ble igjen et fantastisk måltid med fisk, og mat nok til minst 6 personer. Den ene halvdelen med blåskimmerost (husk lite salt - og kun pepper under skinnet som legges ned), og den andre med pinjekjerner og mangosaus - tror jeg...

Vieksa - Per og Petur.jpg

Prøvens siste dag. Denne dagen VK med Petur som meddommer. Et hjertelig gjensyn med en meget god venn. Her på klubbhuset med klargjøring av apportrype.

Vieksa - Petur - uten lue.jpg

Som nevnt hadde vi svært sterk vind under VK-finalen. Alle var godt kledd - for å beskytte mot vinden. Petur ville ikke bruke lue i uværet. Han forklarte at det skyldtes at han var fra gammelt norsk viking blod, og gikk uten lue og med bar hals hele dagen. Deilig...sa han!! De vikingene måtte ha drukket mye blod!

Vieksa - Geysir.jpg

Omvisning til Geysir, Gullfoss, Islandshester og nasjonalparken ved det gamle "Alltinget" brukte vi en helt dag på. Her går Geysir opp - og det er et fantastisk skue. Naturkreftene er i sving. Senere gikk turen innom flere severdigheter.

SAM_3277[3]_640x480.jpg

Ved Geysir - like før den freser.

Nasjonalparken.jpg

I nasjonalparken. Her kan man kjøre helt fram, og stiene er fremkommelig. Spesielle fjellformasjoner mot en blå, blå himmel ved det gamle "Alltinget" var et vakkert syn!

Vieksa - Margret og Kate.jpg

Damene har pause fra jakt og jaktprøver - og nyter en deilig suppe å stedets kafe. En av dagene var de også i den gamle bydelen i Reykjavik. Byens kirke og selvsagt mange butikker fikk de med seg der. Kates koffert var merkbart tyngre på hjemreisen, og jeg vet at den i allefall inneholdt en Islandsgenser til henne - og garn som kanskje blir en til meg?

Web levert av CustomPublish AS