• 47 31 50 66
Hjem/Naturopplevelser
Rakfisk 2016

Førstelotten av rakfisk er sikret (2016)

Jakt er en lidenskap, og jakten på den perfekte røya eller ørreten kommer helt klart inn under denne kategorien. Den skal være passe stor, rød i buken, blodfersk og gå direkte fra kroken til salting.

I år har vi gjort forsøk på å rake vinterfisk. Fisken ble tatt på Justinjavvre i Luostejok, og har ligget til rak siden midten av april. Midtsommers er det på tide å ta noen dager på hytta på Kjæs med vedlikehold, plukking av multebær og fiske. Likeledes står matopplevelsene høyt i kurs, gjerne av råvarer man selv har høstet. I år var vi svært spente på hvordan vinterfisken egnet seg som rakfisk. Røya var av beste merke. Farge og konsistens var prima, og smaken var glimrende! Samme kveld hadde vi gjester på hytta, og når også de anerkjente smaken (fatet ble tomt), kunne vi slå fast at raking av vinterfisk hadde bestått testen.

Så var det jakten på ny fisk å legge til rak. Nytt vann med oter ble forsøkt med dårlig resultat. Oterutstyret ble tatt med til Kjæs, og planen var å forsøke et vann i nærområdet. Det er et godt stykke å gå dit, men med multespannet i handa og en god turkamerat, så går det fint. Vel fremme ser vi at vannet egner seg godt for oterfiske. Der er omtrent ikke en busk. På oteren er det fluer i forskjellige farger. Vi lykkes med 3 fine halvkilos ørretter - over to dager. Flott fisk, men ikke helt den mengden vi hadde håpet. Hva nå?

Judith og Einar - Kates foreldre - ivret på å prøve fiskelykken på Gagga i nærområdet av sin egen hytte. Der er de kjent - og det gjelder også fiskeplassene. I løpet av et par dager har de fikset flere fine ørret og røyer.

Førsteelotten er dermed sikret, og glassene i rakfiskkjøleskapet begynner å fylles. Sesongen er ikke over - men det er en god start. Det kommer til å gå med mye mandelpotet, og de godgjør seg nå i plantekasser hjemme i Hamnbuktveien. Det begynner å nærme seg selvhushold - i allefall som et alternativ til fredagspizza og lørdagstaco.

Rakfisk2016-4.jpg

Siste natt med midnattsol - og rakfisk på fatet. Det er det gode liv!

Rakfisk2015-5.jpg

Også hundene har det fint på Kjæs - her nyter de midnattsolen i hundegården som ble satt opp i fjor.


Rakfisk2016-6.jpg

Denne værstasjonen har jeg fått i gave fra mitt søskenbarn Rita. Her er det finvær. 29 grader i skyggen og sol fra skyfri himmel. Pila er skjelden så bestemt som her, og vi kan konstantere at den viser helt rett!

 


 

Web levert av CustomPublish AS