• 47 31 50 66
Hjem/Firbente venner
Ari-2012-Solnedgang

Brenna - og Ari av Miessevàrri - testet fri for PRA

For å fremme avlen av friske og funksjonsdyktige hunder, har man over tid innført medisinske tester av hunder. Her kjenner vi til årelang testing av HD (Hofteledds dysplasi), som kjent er en utviklingsfeil i hofteleddene hvor hofteskålen og lårhodet ikke passer til hverandre.

I 2006 innførte man testing av CLAD (Canine Leukocyte Adhesion Deficiency). Det er en arvelig immunsviktsykdom som forekommer hos rød og rød/hvit irsksetter. Sykdommen kjennetegnes ved en medfødt defekt på en type hvite blodlegemer, og har dødelig utgang. Valper født med CLAD blir sjelden eldre en seks måneder.

Nylig ble testing av PRA (progressiv retinal atrofi) innført, blant annet på irsksettere. PRA er en arvelig øyesykdom som det ikke er utviklet effektiv behandling mot. PRA angriper først netthinnens staver og har ofte karakter grå stær. Symptomene er redusert mørkesyn og etter hvert nattblindhet. Siste fase av denne sykdommen fører til blindhet.

Nylig ble de aktuelle PRA gentestene crd1 og crd4 gjennomført på Brenna og Ari. Det var derfor med stor lettelse da jeg åpnet konvolutten fra Animal Health Trust ved Suffolk i England med status FRI PRA crd1 og crd4.

Fortsatt god sommer!

18.7.2013

Web levert av CustomPublish AS